Gasztroverselés

Verspályázatot írtunk ki kalács-, kenyér-, fonás témában. Ezek a művek érkeztek. Köszönjük!

Saródi Irisz: A kalács

Fonom finom kalácsom,
Hogy meglepjem a párom.
Tésztám dagad,mint a lufi,
Jutalmam lesz sok,sok puszi.

Jobbról, balról középről,
Kezdem az egészet elölről.
Egy fonat a kalácsba,
S kettő lesz a hajamba.

Pirul már a finomság,
Ez lesz ám az újdonság.
Illata száll mint a lepke,
Öröm csillog a szemembe.

Sohan Zsuzsi: Limara kéne ide

Bolti kenyér nem túl jó,
a családomnak nem való.
Limara kéne nekünk,
lenne mindig kenyerünk.

Megtanulnék pikkpakk sütni,
megtudhatnám milyen a jó vekni.
Minden nap lenne kalács, lepény,
dagasztani, fonni, nem is olyan kemény.

Örülnék a könyvnek, becsben lenne tartva,
Limara neve kis híján imába foglalva.
Szép napot kívánok Neked,
remélem enyém lesz a nyereményed.

Vidákovics Adina

Én gyúrom a kenyeret,
hogy a családom megegye.
Férjem szerint sikeres,
bár ő csak a fehéret szereti.
Gyerekek a tönkölyt is megeszik,
de a pésüti a favorit.
Olyan jó a ” Limara” ,
soha semmi nem marad!

Kovácsházi Adél

Nem vagyok a rímek nagy mestere,
de úgy érzem az élet egyik fontos eleme
a kenyér,
mely nekem minden pénzt megér,
hogy korgó gyomrom megnyugtassa,
és az éhséget azonnal csillapítsa.
Pékek és péknék szorgos munkája,
hogy keverőtálba lisztet , vizet és kovászt adva
jól kidolgozva, kelesztve, formázva,
kisüljön a kenyér bélzete és váza.
Tejes, tojásos társának készítése a fonás
és ez a termék nem más, mint a kalács.
Amiről szó van, még mindig a kenyér,
ami lehet akár fehér,
de barna, rozsos, s mindenféle magos
vagy akár csökkentett szénhidráttartamos;
gluténmentes vagy bio,
de az már egy másik koncepció.

Azonban szavak szaporítása helyett megyek ,
felszelem a frissen sült, kihűlt kenyerem.

Waiker Zsófi – A korgó gyomrom 

Volt úgy, hogy a gyomrom
Korgott, hogyha mondom!
Mit volt mit hát tenni?
Kenyeret kell sütni!

Hogy is fogjak hozzá?
– Tésztát kell, hogy gyúrjál! –
Szólott a kis gyomrom,
Korgott, hogyha mondom!

Víz, liszt, só az edénybe…
– Kovász a tetejébe! –
Morgott a kis gyomrom,
Korgott, hogyha mondom!

Dagassz, dagassz karom hát
– A deszkához oda vágd! –
Türelmetlen gyomrom,
Korgott, hogyha mondom!

Kelessz, kelessz tálam
– Tetejét tedd rája! –
Éhes már a gyomrom,
Korgott, hogyha mondom!

Forró sütő végül
– Vízgőz kell, úgy szépül! –
Nyálát nyeli gyomrom,
Korgott, hogyha mondom!

Vágom ám, még langyosan!
Csak héja ropog hangosan…
Csöndben van a gyomrom,
Megtelt ám, ha mondom!

Ladányi Enikő: Kenyérke

Sürgök, forgok, keresek,
mit is? Hát egy receptet.
Elkészül majd estére
egy ropogós kenyérke.

Recept ide és oda,
nézzük mit ír Limara?!
Tégy bele ezt és amazt,
gyúrd össze, aztán dagaszd!

Betakarom, dúdolok,
nézegetem, izgulok.
Meg is kelt a kenyérke,
hopsz, megy be a sütőbe!

Pirospozsgás, ó de szép!
Megkaptam a … serclijét.

Márkus Kata: Kenyeret sütöttem

Könnyedén szitálom,
kezemmel forgatom,
kovásszal dúsítom,
langy vízzel dagasztom,
sóval ízesítem,
takarva kelesztem
simítva formálom,
sütőben izzasztom,
friss vízzel hűsítem,
s hallgatom énekét…

Szippantom illatát,
simogatom héját,s
könnyeimen át
nézem a csodát.

Mielőtt felvágom,
késemmel megáldom,
forgatom, ízlelem,
a saját kenyerem!

Balás Boglárka: Kalácsterápia

Mitől lesz igazán jó egy kalács?
Csak Limara recept és egy kis házi varázs!
Ha követem a részletes leírást,
Házi pékké válhatok én is, nem vitás.

A fentiek az alap hozzávalók
Így süthetünk péksütit finomat és jót!
Biztosan kell a tésztába liszt és élesztő,
A frissen sült kalácsillat a legjobb ébresztő!

Kreatívnak kell ám itt is lenni,
Szép péksütit a legjobb enni!
Fonhatom a tésztát 3 vagy több szálba,
De szeretet és töltetlék mindenképp kell a kalácsba!

Ha jól megy már a dagasztás,
Ha szépre, finomra sül a kalács,
Jöhet a sokkal nehezebb lépés,
Kenyeret sütni: az az igazi kiképzés!

A tészta puha és rugalmas,
De véletlen sem lágy!
Ha sütéskor összeesett,
A túlkelesztés lehet a hibás.
De sok gyakorlás, tapasztalat
Gyönyörű szép házi kenyeret ad!
Ha a család már hozzászokott,
A bolti változat csak fintort okoz.
Fáradtan és nyűgösen terápia a dagasztás,
Ha jól csináljuk, nem maradhat el a hatás!

 

 


hír


Szedd magad!
Legújabb könyvünk: Krém. Egyszerű