Ajándék

Kedves Előrendelőnk!

Köszönjük szépen a megrendelést, a bizalmat és a türelmet. Mindkét új könyvünk (Limara a nagyvilágban és a Gyerekcipőben a konyhában) gyönyörű lett, de mi elfogultak vagyunk. Jövő héten már ön is a kezében tarthatja és forgathatja! Holnap dedikálja a köteteket Limara és Noémi, majd pénteken szállítja nekünk a nyomda a könyveket, mi pedig a hétvégét csomagolással töltjük.
Minden előrendelőnk legkésőbb jövő szerdáig megkapja a dedikált példányát.
Folyamatosan küldünk majd értesítést a csomag állapotáról, illetve a GLS és a Pick Pack is értesíti önt a kiszállításról.
Reméljük, annyi örömét leli majd a könyveinkben, mint mi a készítésükben.

És akkor az ajándék. Szeretnénk meghálálni a bizalmát, így megosztunk a Gyerekcipőben a konyhában című könyvünkből egy fejezetnyitó illusztrációt, amit a lurkók addig maguk is kiszínezhetnek, és egy receptet, ami nehéz szívvel, de kimaradt a Limara a nagyvilágban című könyvből.

A leveses fejezetet megelőző, eredeti illusztráció alább látható, a letölthető és kinyomtatható színező pedig itt: Színezd ki te is!

 

leveses fejezetnyitó hírlevél

És ami a Limara a nagyvilágban című könyvből kimaradt. BAGEL!

limaraanagyvilagban-48

A bagel eredete körül sok legenda kering. Egyik szerint a története 1683-ra nyúlik vissza, amikor a törökök Bécset ostromolták. Sobieski János lengyel király és Lotaringiai Károly herceg vezette seregek súlyos vereséget mértek rájuk. Egy bécsi pék hálája jeléül készítette el a bagelt, ami a király kedvenc időtöltéséről, a lovaglásról jutott eszébe. A péksütemény a kengyelt formázta meg. Németül a kengyel beugel. A kézzel sodort bagel valóban egyenetlen, hasonlít a kengyel formájára. Ugyanakkor 1610-ben a krakkói zsidó közösség alapszabálya már megemlíti, hogy bagelt (beygls) minden vajúdó nőnek adni kell belőle. Később az anyák a gyermekeiknek adták rágóka gyanánt fogzás idején.
Az viszont tény, hogy valamikor az előző századforduló elején lengyel zsidó kivándorlók vitték magukkal Amerikába, ahol nagyon hamar népszerű lett.

Hozzávalók:

a fürdetéshez:

Előkészítés: kb. 2-2 óra 3 perc
Sütés: kb. 15 perc
Nehézségi fok: közepes

1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot, beleöntjük az olajat és a vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta nagyjából összeáll gombóccá, kitesszük a deszkára, és a munkát ott folytatjuk tovább. Addig dagasztunk, amíg szép fényes, rugalmas, jó kemény tésztát kapunk. Jót tesz neki, ha néhányszor a deszkához csapkodjuk.

2. A bedagasztott tésztából cipót formázunk és olajjal vékonyan kikent, vagy finoman belisztezett tálba tesszük. Lefedjük és kb. egy órán át kelesztjük.

3. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. 8 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd műanyag fóliával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután mindegyikből kb. 20 cm hosszú rudat sodrunk, karikára hajlítjuk, és a két végüket összecsípjük. Megint letakarjuk, és ismét 15 percig pihentetjük.

4. Közben egy 25-28 cm átmérőjű lábasban felforralunk kb. 3 liter vizet. Amikor felforr, teszünk bele 2 evőkanál barna nádcukrot vagy malátaszirupot, majd a lángot mérsékeljük alatta. A víznek épp csak gyöngyöznie kell. A megkelt bageleket kettesével a forró vízbe tesszük úgy, hogy az a felük kerüljön alulra, amelyik a kelesztés alatt felül volt. Akkor jó a tészta, ha a víz felszínén úszik, és nem merül le. Ha viszont nehéz és lemerül, a többi bagelt további 5-10 percig pihentetjük, és csak ezután kezdjük főzni. 30 másodpercig főzzük az első, és kb. 20 másodpercig a másik oldalukat. Szűrőlapáttal kiemeljük, és áttesszük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. A tetejüket megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal, és rögtön a 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk.
Kb. 15 perc alatt sülnek aranybarnára.

Kellemes időtöltést kívánunk!
Ajándék