Kovászos kenyér

Limara egyhetes kovászkurzusának végén mindenkit szeretettel várunk egy közös sütésre. Néhány hozzávalóval és ezzel az egyszerű recepttel csodás kenyeret fogunk sütni! Marcsi az egész folyamatot lefotózta, így végig fogja majd mindannyiunk kezét, hogy sikerélményünk legyen a friss kovászunkkal.
Köszönjük szépen a részvételt, öröm volt veletek a hét! Marcsi kenyere is éppen most sül, a fotóját a Csipet Facebook oldalára fogjuk feltölteni, ami alatt kommentben péntek (június 3.) éjfélig boldogan várjuk a ti kenyeretek fotóját. És, ahogy ígértük, a feltöltők között egy Limara a nagyvilágban című könyvet sorsolunk ki.

De most jöjjön a recept. Kérdezni természetesen továbbra is bármikor lehet.

Jó sütést kívánunk!
Limara és a Csipet Kiadó

Hozzávalók:

A dagasztógép üstjébe mérem a lisztet és a langyos vizet. Összekeverem és hagyom 30 percig pihenni. A pihentetési idő végére a tészta szép sima:
fázis1
Ezután hozzámérjük a kovászt:
fázis2
Rövid, 8-10 perces dagasztással a tésztába dolgozzuk. A tésztánk ilyen lágy és ragacsos:
Ekkor adjuk hozzá a sót:
Beledolgozzuk:
A tálba belecsorgatunk 2 ek. olajat és a lágyabb tésztát beletesszük.
 Fóliával letakarjuk és másfél-két órán keresztül kelni hagyjuk. Közben 30 percenként meghajtogatjuk.
Hajtogatásnál a tészta szélét egymás után 4 oldalról (fentről, lentről, jobbról, balról)  kissé meghúzzuk és visszahajtjuk a tészta tetejére:

Amikor mind a 4 oldalról meghajtogattuk, óvatosan megfordítjuk, a fóliát visszatesszük a tálra és tovább pihentetjük a következő hajtogatásig. Minden hajtással egyre erősebb és levegőbuborékokkal telibb lesz a tésztánk.

Az utolsó hajtogatás után a tésztát lisztezett felületre borítjuk:
Finoman meghintjük liszttel és óvatosan négyzet formára igazítjuk, de a levegő buborékokat nem nyomkodjuk ki belőle:
Ezután megformázzuk. A tészta 4 sarkát behajtjuk, majd fentről és lentről is visszahajtjuk a közepéig:

 

Ezután fentről és lentről is ismét behajtjuk:
Ezután a szélét a tenyerünkkel összenyomkodjuk, majd a tésztát ráfordítjuk az összenyomott szélére (azaz az kerüljön alulra) és az asztalon magunk felé csúsztatva csinosra formázzuk:
Természetesen cipót is formázhatunk. Amikor behajtjuk a négy sarkát, majd lentről is fentről is lehajtottuk elfordítjuk 90 fokkal és így is lehajtjuk fentről és lentről is, majd cipó formára igazítjuk:
Egy kelesztőkosarat kibélelünk ruhával és meghintjük liszttel. A megformázott tésztát fejjel lefelé a kosárba fektetjük:
A ruha lelógó széleivel betakarjuk:
Ha hűvösebb van egy fóliát is terítünk rá:
Másfél-két órán keresztül kelni hagyjuk. A tésztánk akkor sütésre kész, ha az összenyomkodott szél elkezd repedezni, vagy az ujjunkkal megbökve könnyedén, puhán benyomódik:
Amíg a tésztánk kel felforrósítjuk a sütőt 230 fokra. A kenyeret süthetjük csak simán tepsin, vagy sütőkövön vagy akár vaslábasban is. Bármelyiket is választjuk a sütővel együtt jól fel kell forrósítani. A sütőkőnek min. 30 perc kell, hogy ennyire átmelegedjen.
A kenyér sütéséhez gőzös sütőre van szükség. Én 2 gőzlöketet választok a saját sütőmön, ami tud párásítani, ha nincs ilyen funkció, akkor a sütő aljába be kell készíteni egy kisebb fém tepsit, amit a sütővel együtt jól fel kell forrósítani. Ha fedett edényben sütünk, pl. vaslábasban, akkor nincs erre szükség.
A megkelt tésztát egyből a forró tepsire fordítjuk vagy előbb sütőlapátra borítjuk és annak segítségével csúsztatjuk a sütőkőre. éles pengével bemetsszük, majd gyorsan a sütőbe toljuk. A bekészített edénybe 2 dl forró vizet öntünk. Ezt a vizes edényt a sütés utolsó 15 percére kivesszük a sütőből.
A sütési idő kb. 45 perc. Én végig 230 fokon sütöm, de az utolsó 10-15 percben lehet mérsékelni egy kicsit a hőfokon, ha világosabb kenyeret szeretnénk.
Végül a sütőt elzárjuk, az ajtaját résnyire kitámasztjuk és a kenyeret még 5 percig a sütőben bent hagyjuk. Ezután rácsra tesszük hűlni.

Kész, gratulálunk! Az első kovászos kenyér megsült!

 
Tóthné Libor Mária
Koktélparadicsomos ricottakrém