Limara kovászkurzusa

Neked szól Limara egyhetes tanfolyama,

* ha szereted a kovászos kenyeret
* ha régi álmod megtanulni kovászt készíteni
* ha szereted a kihívásokat, és
* ha szeretnél otthon isteni kenyereket sütni.

Tarts velünk, és ha elakadnál vagy kérdésed van, írj nekünk bátran!
És akkor a program:

1. nap, este

Vágjunk bele, kovászolásra fel!

Szükségünk van egy 5 deciliteres, tisztára mosott fedeles befőttes üvegre, kenyérlisztre, teljes kiőrlésű rozslisztre, meleg, de nem forró vízre és egy spatulára, amivel majd simára tudjuk keverni. A víz lehetőleg ne legyen klóros.

Tegyük a mérlegre az üveget. Én mindig digitális mérleget használok a pontos mérés érdekében, mert úgy lesz a kovász mindig ugyanolyan minőségű. Öntsünk bele 50 g meleg vizet, 25 g kenyérlisztet, 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet, és keverjük össze alaposan. Sűrű állagú masszát kapunk. A kovászt el lehet indítani csak rozsliszttel vagy csak kenyérliszttel is, de tapasztalatom szerint a keverékkel a legjobb.

Csavarjuk az üvegre a tetejét, és tegyük olyan helyre, ahol egyenletesen meleg van. Érdemes betenni a mikróba (már ha van), és rácsukni az ajtaját, vagy a konyhaszekrénybe a tányérok vagy a poharak közé. Soha nem szabad meleg sütőbe, forró radiátorra, konvektorra tenni, de a kandalló széle sem megfelelő neki. Kb. 24-25 fokos melegben érzi a legjobban magát.

Most 24 órára magára hagyjuk. Holnap már érdemes kívülről meglesni, hogy látszódnak-e az üveg alján vagy lent, a szélén apró, gombostűfej nagyságú levegőbuborékok. Aki gyakran süt kelt tésztát vagy kenyeret, annál hamarabb, egyébként pedig lehet, hogy csak 2 nap múlva jelennek meg ezek a várva várt kis buborékok. A kukucskáláshoz az üveget csak megemelni szabad, kinyitni nem!

1. nap

 

2. nap, este

Kovászoljunk!

Tegye fel a kezét, akinek hasonlóan néz ki a kovásza, azaz megjelentek a kisebb-nagyobb buborékok!
Ha nem ilyen bubis még, akkor sem kell elkeseredni, holnapra már biztosan az lesz. Ma csupán annyit kell tennünk, hogy egy spatulával átkeverjük, aztán visszazárjuk rá a tetejét, és ismét biztonságba helyezzük 24 órára.
Holnap este már etetni is fogunk!

2. nap

3. nap, este
Kezdődik az etetés!

Csodaszép bubis most már a kovász, s ezek a hatalmas buborékok azt jelzik, hogy megéhezett, következhet az első etetés.
Nincs más dolgunk, mint kivenni belőle 50 g-ot, áttenni egy tiszta üvegbe, és megetetni összesen 50 g liszttel (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozsliszt keverékével), valamint 50 g langyos vízzel.
Spatulával alaposan összekeverjük, de már nem zárjuk le szorosan az üveget, csak rátesszük a tetőt vagy letakarjuk egy kistányérral. 24 órára ismét magára hagyjuk. A kovászunk most még enyhén édeskés illatú, nem savanykás, csak a liszt és a víz illata érződik.
Az eredeti üvegben maradt kovászkezdeményt kidobjuk, de akár fel is használhatjuk, ha éppen kenyérsütésre készülünk, egyszerűen csak adjuk hozzá a hozzávalókhoz, semmin nem kell változtatni.
Holnap este újra találkozunk!

3. nap

 

4. nap, este
Elérkezett a következő etetés ideje

Ha minden igaz, nektek is így néz ki a kovászotok, bubis, összeesett, és már érződik kissé a savanykás illata is.
Ebből, csakúgy, mint tegnap, kiveszünk 50 g-ot, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g éppen csak langyos vizet és 50 g lisztet (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet). Spatulával alaposan összekeverjük. Kb. galuskasűrűségűnek kell lennie, ha híg, akkor 1 teáskanál rozslisztet nyugodtan hozzá lehet keverni.
Végül az üveget lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt vagy belesütjük a következő kenyérbe (még mindig kell mellé élesztő), vagy egyszerűen kidobjuk.
Mostantól 3 napon át 12 óránként fogjuk etetni a kovászunkat. Természetesen mindenki igazítsa a saját napirendjéhez a két időpontot.

4. nap

 

5. nap, reggel
Kezdődnek a 12 órás etetések

Ugyanúgy, mint tegnap, kiveszünk 50 g-ot a kovászból, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g éppen csak langyos vizet (mivel már igencsak felmelegedett a levegő, ezzel tudjuk kissé lassítani a kovászt. Nem jó, ha nagyon gyorsan érik…) és 50 g lisztet (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet). Spatulával alaposan összekeverjük. Kb. galuskasűrűségűnek kell lennie, ha híg, akkor 1 teáskanál rozslisztet nyugodtan hozzá lehet keverni.
Végül az üveget lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt vagy belesütjük a következő kenyérbe (még mindig kell mellé élesztő), vagy egyszerűen kidobjuk.
Este találkozunk!

5. nap, este
Ismét éhes a kovász!

Újra megetetjük a kovászunkat: kiveszünk 50 g-ot, áttesszük egy tiszta üvegbe, adunk hozzá 50 g éppen csak langyos vizet (melegben ezzel tudjuk kissé lassítani az érését) és 50 g lisztet (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet). Spatulával alaposan összekeverjük. A már megszokott galuskasűrűségűnek kell lennie, ha híg, 1 teáskanál rozslisztet bele lehet keverni.
Végül az üveget lazán lefedjük, reggelig magára hagyjuk.

Hogyan áll a kovászotok? Már nincs sok hátra!

5. nap este

6. nap, reggel
Itt a reggeli etetés ideje!

A kovászunk szépen érik és fejlődik, s közben gyakran megéhezik. Ezért ma is kétszer fogjuk megetetni, mégpedig ugyanúgy, ahogy eddig.
Kiveszünk belőle 50 g-ot, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g éppen csak langyos vizet (hogy a meleg időben ne legyen túl gyors az érés) és 50 g lisztet (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet). Spatulával alaposan összekeverjük. Ha galuskasűrűségűnél hígabb, 1 teáskanál rozslisztet keverhetünk bele.
Végül az üveget lazán lefedjük.
Ha éppen kenyeret készülünk sütni, a visszamaradt kovászt egyszerűen dolgozzuk össze a hozzávalókkal (a recepten nem kell változtatni), vagy kidobjuk.
Este újra találkozunk!

6. nap, este
Vacsoraidő! Éhes a kovász!

A gyakori etetésnek nemcsak az az eredménye, hogy a kovászunk csodásan érik, hanem most már mi is rutinszerűen végezzük a teendőket.
Kiveszünk 50 g-ot a kovászból, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g éppen csak langyos vizet és 50 g lisztet (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet). Spatulával alaposan összekeverjük.
Végül az üveget lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk, vagy ha éppen készülünk kenyeret sütni, egyszerűen összedolgozzuk a hozzávalókkal.
Ne felejtsétek, reggel ugyanígy meg kell majd etetni a kovászunkat. Aki munkába indul, néhány perccel korábban keljen fel.
Kitartás, a héten már kovászos kenyeret is sütünk!

6. nap este

7. nap, reggel
Jó reggelt, kovász!

Elérkeztünk a 7. naphoz, ami azt jelenti, hogy készen lesz a kovászunk, és holnap már alkalmas lesz a sütésre!
Reggel még a szokásos módon etetünk, s már mindenki kívülről tudja a teendőket:
Kiveszünk 50 g-ot a kovászból, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g éppen csak langyos vizet és 50 g lisztet (25 g kenyér- és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet). Spatulával alaposan összekeverjük.
Végül az üveget lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk, vagy az alaprecept megváltoztatás nélkül felhasználjuk kenyérsütéshez.
Este újra találkozunk, és már az egész mennyiséget szaporítani fogjuk. Holnap pedig már sütünk is vele!

7. nap, este
Az utolsó lépés

Elérkezett az utolsó etetés, ami a kovász készítése közben szükséges. Ma megetetjük, és holnap reggel már lehet is sütni vele.
A mostani etetés is ugyanúgy zajlik, mint eddig, azzal a különbséggel, hogy most már nem kell kivenni és eldobni belőle, az összes kovászt meg lehet etetni. Viszont az üveg vagy doboz méretét úgy kell megválasztani, hogy a beetetett kovászunk elférjen benne akkor is, amikor kb. négyszeres magasságra felemelkedik (kb. 1 literes elegendő).
150 g kovászunk van az üvegben, ehhez kell adni 150 g kézmeleg vizet és 150 g lisztet, ami továbbra is lehet felesben kenyér- és teljes kiőrlésű rozsliszt. Spatulával alaposan összedolgozzuk. Ha a kovász kissé hígabb, azaz amikor bekeverjük, nem áll meg az üveg közepén egy gombócban, hanem azonnal szétfolyik, érdemes 1 evőkanál rozsliszttel többet hozzáadni. A kovász inkább legyen keményebb, mint hígabb. A híg kovász nagyon gyorsan éhessé válik, sérülékenyebb.
A bekevert kovászunkat lazán lefedve holnap reggelig ugyanúgy az eddigi szokott helyére tesszük.

7. nap este

8. nap, reggel
Kész a kovász!

Hét nap előkészület után ma reggelre megérett a kovászunk.
Aki máris szeretne vele kenyeret sütni, vegye ki belőle az általa kiválasztott receptben előírt mennyiséget, és már kezdődhet is a dagasztás.
Aki este szeretne sütni, tegyen át belőle 70 g-ot egy másik üvegbe, etesse meg a már jól ismert módon 70 g kézmeleg vízzel és 70 g liszttel, majd lazán lefedve hagyja a konyhapulton. A többit szorosan lezárva tegye a hűtőbe.
Aki biztos abban, hogy ma nem fog kenyeret sütni, zárja le az üveget, és a kovászt tegye a hűtőbe.
A kovász életben tartásáról és felhasználásáról minden tudnivaló ebben az írásban található.

8. nap, délután/este

SÜTÉS!

Limara egyhetes kovászkurzusának végén mindenkit szeretettel várunk egy közös sütésre. Néhány hozzávalóval és ezzel az egyszerű recepttel csodás kenyeret fogunk varázsolni! Marcsi az egész folyamatot lefotózta, így végig fogja majd mindannyiunk kezét, hogy sikerélményünk legyen a friss kovászunkkal.
Köszönjük szépen a részvételt, öröm volt veletek a hét!

Limara és a Csipet Kiadó

kész kenyér fb
Legújabb könyvünk: Krém. Egyszerű
Krusperné Bádonyi Tímea