Koktélparadicsomos ricottakrém

Bár gyakran hasonlítják a ricottát a megszokott magyar túróhoz, az íze és az állaga nagyon is különbözik, ezért más ízkombinációkat bír el, mint amilyen például a körözött. Mivel a koktélparadicsom az olasz konyha meghatározó eleme, a krém a mediterrán ízvilágot idézi. Pillanatok alatt kész lesz, és sok módon fel lehet használni.

Hozzávalók

150 g házi ricotta
1 marék koktélparadicsom
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1-1 csipet bors és só
1-1 kis marék aprított friss bazsalikom és petrezselyem

Sütőben vagy egy serpenyőben az olajon pirítsuk a paradicsomot a fokhagymával együtt, amíg egy kis aranybarna színt kap. Csöpögtessük le, majd botmixerrel vagy villával zúzzuk darabosra. Miután kihűlt, adjuk a ricottához, sózzuk és borsozzuk, szórjuk rá a zöldfűszereket, végül forgassuk össze. Már kenhetjük is pirítósra, tálalhatjuk tésztával, akár zellerszállal, grillezésnél húsok és zöldségek mellé. A koktélparadicsomot helyettesíthetjük 1 articsókakonzervvel, csak akkor bazsalikom helyett kakukkfüvet használunk.

Tipp! Ha 1 nyers tojással összekeverjük bármelyik krémet, remek töltött padlizsán készülhet belőle.

Sztanó Orsolya receptje.




Németh Éva: A kertfotós
Andrea Slonecker