A kedvenc paradicsomszósz

Kereki Noémi két könyvünk – Gyerekcipőben a konyhában és Tésztaműhely – szerzője, és most megosztja velünk a kedvenc paradicsomszósz-receptjét. A konyha iránt érdeklődő gyerekek és a főzéssel most ismerkedő felnőttek sikerélménnyel elkészíthetik ezt a mártást száraztésztával, a házi tészta rajongói pedig akár azt is megtanulhatják Noémitől, hogyan lehet a legkedveltebb olasz és magyar tésztaféléket otthon elkészíteni a gyúrástól kezdve egészen a formázásig. Akár már ehhez az ételhez is.

A recept szuper egyszerű, de annál finomabb!

Hozzávalók

300 g friss vagy száraz tészta
2 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál (olíva)olaj
400 g-os konzerv darabolt paradicsom
1-1 nagy csipet őrölt fekete bors, só és cukor
50 g vaj
1 dl főzőtejszín
5-6 friss bazsalikomlevél
reszelt sajt

Töltsünk 4 liter vizet egy nagyobb lábasba, forraljuk fel a vizet, majd utána szórjuk bele a sót, így nem fogja felmarni a zománcot. Keverjünk örvényt a vízbe, hogy a beleszórt tészta azonnal mozgásba lendüljön, és ne tudjon letapadni az edény aljára. Főzzük a tésztát a csomagoláson javasolt ideig, vagy friss tészta esetében, míg megpuhul. Készítsünk az edény mellé egy bögrét.

Amíg a tészta fő, nyomjuk át vagy reszeljük le a fokhagymát. Melegítsük fel az olajat egy kis lábasban, és tegyük rá a fokhagymát. Alacsony lángon kevergetve addig pirítsuk, amíg aranybarna lesz a színe, és megérezzük az illatát. Öntsük bele a darabolt paradicsomot. Szórjuk rá a sót, az őrölt fekete borsot és a cukrot. (A cukor csökkenti a paradicsom savanykásságát). Főzzük nagyjából 10 percig. Kóstoljuk meg, nem kell-e még valamelyik fűszerből.

Amikor a tészta megfőtt, merőkanállal óvatosan merjük legalább félig tele főzővízzel az odakészített bögrét. Erre később szükségünk lesz. Aztán öntsük a tésztát a mosogató fölé tett szűrőbe.

Olvasszuk meg a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a lecsöpögtetett tésztát, és szórjuk meg őrölt borssal. Öntsük nyakon a paradicsomszósszal és a tejszínnel. Keverjük össze alaposan. A félretett főzővízből öntsünk hozzá annyit, hogy a tészta szaftos legyen. Kevergessük a tűzön 1-2 percig.

Húzzuk le a serpenyőt a tűzről, csipkedjük a tésztára a friss bazsalikomot, és forgassuk bele. Szedjük tányérokra, és szórjuk meg reszelt parmezánnal.

nonó kollázs




Megbabonázó ételfotók
Tommy di Napoli