Szedd magad!

Ha szívesebben jársz piacra vásárolni, mint a bevásárlóközpontok zöldség- és gyümölcsosztályára, akkor már csak egy kis lépés választ el a szedd magadtól. Tarthatnánk ezt hippimozgalomnak vagy túlburjánzó biomániának, pedig ez egy igazán jó kikapcsolódás, és sokkal olcsóbban juthatsz óriási mennyiségű gyümölcshöz, mint bárhol máshol jutnál. Persze, a saját kertet leszámítva.

A legszebb, legfrissebb áru lesz a tiéd. Még melegen, szinte szó szerint. Nagyon jó program, ha természetben lennél, ha nincs kerted, vagy csak úgy. Miért ne próbálnád ki?

Így néz ki a szedd magad ültetvények éves programja:

Március–Április: spárga

Május-–június: eper

Június–július: cseresznye, meggy

Június–augusztus: áfonya, szeder

Július–szeptember: őszibarack, korai füge, paradicsom

Július–október: málna

Augusztus: füge, őszi málna, alma

Szeptember–október: alma, szőlő

Október: alma, sütőtök

December: karácsonyfa

Jó tanácsok, ha magad szednél!

Minden alkalommal érdemes előbb felhívni az ültetvényt, hogy nyitva vannak-e, és van-e még mit szedni.

Készülj úgy, mintha kirándulnál. Csomagolj szendvicset, harapnivalót, zsebkendőt, törölközőt és sok-sok folyadékot. A sok mozgástól nagyon jó étvágyad lesz, és szabadban enni magában is egy élmény!

Ha van rá lehetőség, ne a hétvégét válaszd a szedésre, mert valószínűleg sokan lesztek.

Vigyél magaddal edényt vagy kosarat, amibe szedhetsz. Inkább legyen széles, mint magas, nehogy az önsúlya nyomja össze a gyömülcsöt. A tárolókat érdemes először leméretni, nehogy később a súlyukat az árba számolják. Ha nem viszünk, több farmon lehet műanyag edényeket venni.

Vegyél fel kényelmes ruhát és régebbi sportcipőt. Olyat válassz, amit nem sajnálsz, ha összekoszolódik vagy elszakad.

Nyáron készülj széles karimájú kalappal, sapkával, napolajjal és szúnyogriasztó spray-vel. Tavasszal és ősszel érdemes rétegesen öltözni.

Fényképezőgép. Szuper lesz visszanézni a képeket, vagy akár kinyomtatva üveg- vagy hűtődíszítésre is használhatod.

Az eperről

A háromnegyedéig érett gyümölcsök szobahőmérsékleten teljesen utóérnek, az ízük kiteljesedik. A félig érett epernek ritkán van íze, kevésbé jó az állaga, és kisebb, mint a teljesen érett szemek.

Legjobb kora reggel vagy hűvös, felhős napokon szedni, amikor a gyümölcs még hideg. (Ráadásul miénk lesznek a legszebb szemek!) Szárral együtt szedjük le, így tovább eláll. Ha szár nélkül szedjük, azonnal fel kell használnunk. Bár egyébként sem tesz jót a gyümölcsnek az állás, mert veszít a frissességéből, a színéből, összemegy és romlik az íze. A legjobb eltarthatóság végett tartsuk a hűtő gyümölcsfiókjában, ahol hűvös van és magas a páratartalom.

Közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, különben gyorsan megrohad.

Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, fagylaltot, pitét, gombócot.

A szedd magad eperföldek listáját ITT találod!

 

 

 


hír


Szedd magad!
Macaron után itt a bruffinőrület!