Tejsavós – ricottás császárzsemle

Limaráról tudni kell, hogy gyakran megálmodja a recepteket. Ébredés után leírja, ő hogyan készítené, milyen arányokkal, milyen formájúra, és a varázslat az, hogy működik. Hibátlanul. Marcsi hitelessége abban rejlik, hogy a receptjeit addig próbálja, alakítja, amíg azok mindannyiunk konyhájában elkészíthetők lesznek, és a precíz leírásoknak hála biztos sikerélmény ér minket. Ricottakészítő kurzusunkra ezt a vadonatúj receptet álmodta meg nekünk.

Tejsavós – ricottás császárzsemle

Hozzávalók:

A dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, és alaposan összevegyítjük a sóval meg a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 2,5 dl tejsavót (ricottakészítés után megmaradt, leszűrt savó), beletesszük a ricottát és a puha vajat, majd a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kevés liszttel vagy kevés savóval igazítunk az állagán.

Amikor a tészta elválik az edény falától, szép sima és fényes a felülete, lisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára fordítjuk, és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd ruhával letakarva 10-15 percig pihenni hagyjuk.

Ezután egyesével megformázzuk a császárzsemléket. Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszú rudat sodrunk. A rúd közepére csomót kötünk, majd a felül lévő végét alulról, az alul lévő végét pedig felülről dugjuk a csomó közepébe.

csaszarzsemle

A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Ruhával vagy fóliával letakarjuk, és kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, és az aljába bekészítünk egy kisebb fémedényt.

A megkelt zsemléket finoman lepermetezzük vízzel, megszórjuk mákkal, aztán a tepsit a forró sütőbe toljuk. A bekészített fémedénybe beleöntünk 1 dl vizet. A zsemléket kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az utolsó 5 percre kivesszük a sütő aljából az edényt.

A kisült zsemléket rácsra szedjük, és kihűtjük.

Tóthné Libor Mária receptje.
Marcsi 3 könyvünk szerzője: Limara Péksége, Limara Praktikái és Limara a nagyvilágban.
Andrea Slonecker
Németh Éva: A kertfotós