Kovásziskola – táblázatok

A Kovásziskola című könyvében Vanessa Kimbell többször hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy minden egyes sütést tudatosan megtervezzünk és a tapasztalatainkat részletesen leírjuk. Kovászos kenyér esetében ugyanis a legapróbb különbségek is kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy olyan kenyeret kapjunk, amilyet szeretnénk. Az egyre gyűlő jegyzeteinkben lévő információk segítségével idővel be fogjuk tudni azonosítani, ha valami nem a terv szerint halad, fel fogjuk ismerni, mi működik és mi nem, milyen fázishosszokkal és technikákkal ízlik, tetszik jobban a kenyerünk, és újra meg fogjuk tudni sütni „életünk legjobb kenyerét”. Az adatok elemzésével kiküszöbölhetők lesznek a most még a véletlennek, az ismeretlen tényezőknek betudott hibák. A munkánk elősegítésére Vanessa összeállított két táblázatot, amelyeket mankóként használhatunk.

Az időrendi táblázatban megtervezhetjük a sütés pontos menetét, illetve rögzíthetjük a közben felmerülő szerteágazó és összetett, ráadásul állandóan változó adatokat, míg a sütési napló kérdései hasznos ellenőrzésként szolgálnak ahhoz, hogy áttekintsük a kenyerünk sikerét befolyásoló legfontosabb paramétereket, valamint értékeljük a végeredményt.

Szánjunk egy külön füzetet a tapasztalataink vezetésére, vagy az alábbi linkekről töltsük le és nyomtassuk ki a táblázatokat, majd fűzzük le a lapokat egy mappában.

Időrendi táblázat: Vanessa Kimbell – Kovásziskola – időrendi táblázat
Sütési napló: Vanessa Kimbell – Kovásziskola – sütési napló

Jó sütést kívánunk!
Csipeték
Linkajánlónk
Tanítsuk gyerekeinket a konyha nyelvén!